SIMBOLOKRACIJA

Autor Slavko Lukić

TV SERIJA U 30 EPIZODA

Scenarij za ovu TV seriju po mnogo čemu je poseban a konačno je zgotovljen po mojim kriterijima, što sam „znao“ to sam dao i neću dalje da eksperimentiram. U mirovini sam preko dvije decenije a imao sam i „solidne“ pripreme što ću raditi kad ne budem radio, od raznih fikcija koje sam isprobavao ova mi se čini posebno upečatljivom: glavni muški lik kreće bukvalno od ničega, zove se Miloš a nije loš; doslovno je bačen u egzistenciju jer nema nikog svog, brigu o njemu preuzima Dom za siročad a on se želi odužiti onima koji su zaslužili… Sve je prihvaćao samo školu nije podnosio, nekako je izgurao tri razreda Osnovke a i to mu je poklonjeno; nije glup ni tup ali njegov protest je izuzetno slojevit, kasnije će mnoge preforati i imati čak svoj Dvorac! Naravno da je dobio zavidnika ali nisu mu ništa mogli, bio je izuzetno pravedan pa su mu neki i na tome zavidjeli.
Bio je voljen pa čak i cijenjen a fizička ljepota dala mu je sreću u nesreći, još kao maloljetnik služio je zidare a jednog Majstora malo više. U Domu je rano izborio status da jedan dan radi koliko može a drugi dan ga nitko za ništa nije pitao, obavljao je poslove koje nitko neće pa tako i po selima. Država mu je progledavala kroz prste do punoljetnosti a nakon toga morao se sam snalaziti, njemu je bilo bitno da dobije papirnati osobni identitet i tako je kupio zapušteni ranč a usputno je svaštario po selima i u gradu gdje je „pao s neba“. Uz onog Majstora ipak je nešto naučio i čak je kod njega stanovao u nuždi, Majstor ga cijenio jer je imao koristi od njega a Miloš se zarekao u sebi da će svoj život sasvim drugačije organizirati i na tome je uporno radio sve dok ga kamera prati negdje do tridesete.
Ženski likovi su na svoj način neobični a pogotovo što se druže s Milošem, najveći je paradoks da od velike ljubavi niti se tko ženi niti udaje… Trebala mi je završnica za knjigu HOMO SEMANTICUS i s Milošem sam provodio dane i noći, konačno je i to zgotovljeno pa mogu odahnuti. Još ću jedan biser servirati pa možda nekome zapne za oko: u toj ljubavnoj zavrzlami ipak je jedna Dama najčudnija, specijalno je namirisala Miloševu posebnost i eksperimentirala za potrebe psihoterapije; čak ga otvoreno financirala na lijepe oči a držeći se na distanci, nije to Milošu bilo neophodno ali su procesi ubrzani iznad svih očekivanja. Tko ima njemu i daju pa su još neke dame zaigrale na takav oblik biznisa, svi su vidjeli da se Miloš neprirodno brzo bogati ali trebalo je i dugove vraćati, nikome nije ostao dužan barem do kraja serije.
Inače je Milošu puno stalo do ljubavi baš zato što je nema, jedna Lara posebno ga začarala ali postat će stara cura uz njega kao i on uz nju, volio je mnoge žene a tu nema sreće ni jedna ako se dogovorimo tako!? Miloš obrće dominantnu paradigmu i po tome je na glasu s dvojakim određenjem, zapravo govori javnu tajnu koju drugi neće a u duši mu odobravaju… Nećemo dalje jer je napeto kao u filmu, valjda i kod mene postoje duboki tragovi iz prošlosti ali ni budućnost ne treba isključiti, ova TV serija ima za cilj preispitivanje vrijednosti do same paradigme pa tko voli neka izvoli suočiti se s Autorom!